Prețurile locuințelor vor fi puternic influențate de eficiența energetică, în următorul deceniu

Recent, după două săptămâni de discuții purtate la Glasgow, s-a încheiat Conferința COP26. Lideri reprezentând 200 de națiuni au analizat toate posibilitățile prin care pot fi combătute schimbările climatice. Unul dintre punctele de dezbatere a fost reprezentat de reducerea emisiilor de carbon.

În legătură cu acest aspect, trebuie spus că în sfera preocupărilor intră și cantitatea de carbon emisă în timpul ciclului de viață al unei clădiri. Pe viitor, eficiența energetică va avea o pondere importantă în prețurile locuințelor, casele performante fiind mai scumpe. Nu înseamnă că trebuie să câștigi la loto Franța Keno pentru a achiziționa un asemenea imobil, dar sumele vor crește cu câteva procente.

Sunt țări din Europa în care eficiența energetică este deja printre criteriile de referință în catalogarea spațiilor de locuit sau de birouri. Un raport dat publicității de Organizația Națiunilor Unite (ONU) și de Administrația pentru Informații despre Energie (EIA) din Statele Unite ale Americii a relevat faptul că aproximativ 74% din carbonul emis în timpul ciclului de viață al unei clădiri provine din construcția și demolarea acesteia, iar 25% din operațiunile sale.

„În Europa, sunt țări care au introdus reglementări pentru eficiență energetică. De exemplu, în Marea Britanie, dacă o clădire comercială nu are standardele minime de eficiență energetică, ea nu poate fi închiriată. Olanda va introduce o reglementare similară pentru clădirile de birouri. Totodată, Germania a introdus o taxă pe carbon pentru clădirile care au emisii mai mari decât limitele impuse. Și în Asia, China și Singapore sunt așteptate reglementări mai stricte în domeniul imobiliar, care ar urma să ajute statele în atingerea țintelor de mediu”, s-a precizat în raportul menționat.

Cumpărătorii și chiriașii vor fi mai atenți

Ignorarea problemei emisiilor de carbon poate fi afecta afacerile dezvoltatorilor imobiliari, în contextul în care cumpărătorii și chiriașii vor fi mult mai atenți la acest aspect. Explicația este simplă: pe de o parte, în viitor, clădirile cu eficiență energetică redusă pot fi încadrate la un prag superior de impozitare. Pe de altă parte, o eficiență energetică mai mare se traduce și prin cheltuieli mai mici cu încălzirea locuinței.

În 2020, Comisia Europeană anunța că peste 85% din clădirile din spațiul UE (însemnând peste 220 de milioane de unități) au fost construite înainte de anul 2001, fiind ineficiente din punct de vedere energetic. De asemenea, se estimează că 80% din clădirile care vor exista în 2050 au fost deja construite. Eficientizarea energetică a acestora ar avea un impact mai mare asupra atingerii obiectivelor de reducere a emisiilor, decât ridicarea unor clădiri noi.

Clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul total de energie al UE, dar și pentru 36% din emisiile de carbon din energie. În consecință, a fost lansat Pactul Verde (Green Deal), care cuprinde o serie de angajamente privind reducerea emisiilor de carbon cu cel puțin 55% până în 2030. Pentru îndeplinirea obiectivului, statele membre UE ar trebui să reducă emisiile de gaze cu efect de seră ale clădirilor cu 60%, consumul final de energie cu 14% și consumul de energie pentru încălzire și răcire cu 18%.

„În ceea ce privește emisiile din construcțiile noi, producătorii de materiale investesc masiv în cercetare și dezvoltare pentru a reduce amprenta de carbon a acestora. Statele introduc noi standarde în construcții, iar dezvoltatorii fac trecerea la utilizarea energiei regenerabile și investesc în sisteme de monitorizare a consumului de energie”, au declarat reprezentanții industriei de profil.

Obligativitatea Certificatului energetic a fost introdusă în România prin Legea 159 din 2013, care a modificat și completat Legea 372 din 2005 privind performanța energetică a clădirilor, astfel încât, din iulie 2013, certificatul a devenit obligatoriu la vânzarea sau închirierea unui imobil sau a unei părți din acesta.
Comment Section
You have to log in or register a new account!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI PLACĂ ȘI:

Motivul pentru care Adele și-a amânat în ultimul moment concertele din Las Vegas

Cântăreața anunță că reprogramează primul spectacol Weekends with Adele, deoarece jumătate din echipa sa este infectată cu Covid.

Porsche Design marchează jubileul de aur cu două mașini speciale, în ediție limitată

Porsche Design îşi marchează jubileul său de aur cu două mașini speciale: exclusivistul Porsche 911 Edition 50Y Porsche Design și un istoric 911 S 2.4 Targa din anul fondator al Porsche Design, 1972, care a fost restaurat cu fidelitate de Porsche Classic.

Pamela Anderson divorțează a cincea oară

Pamela Anderson tocmai a cerut divorțul de cel de-al cincilea soț al ei, Dan Hayhurst. Surse din apropierea actriței spun că aceasta a cerut divorțul deoarece Hayhurst a fost „un prost” și „de nesuportat”.

Cum obții „Bixie Cut”, noua tunsoare la modă

Află tot ce trebuie să știi despre tunsoarea bixie, tunsoarea care este uniunea perfectă între pixie și bob.

Adidașii Louis Vuitton x Nike Air Force 1 realizați de Virgil Abloh se îndreaptă către licitație

Pantofii sport foarte așteptați Nike x Louis Vuitton „Air Force 1” creați de regretatul designer de modă Virgil Abloh vor intra sub ciocan la licitație pe sothebys.com.

Andreea Marin mai vrea un copil la 47 de ani

„Zâna surprizelor” îşi doreşte să devină mamă din nou. Andreea Marin şi speră să i se împlinească visul în acest an, 2022, despre care spune că „va fi anul ei”.

Siguranța zborurilor cu avionul, periclitată de 5G

Industria aviației și autoritățile de reglementare a transporturilor sunt îngrijorate de noile antene 5G care interferează cu un tip cheie de altimetru al aeronavei, care este esențial pentru aterizarea avioanelor pe vreme rea. Dar operatorii de telefonie fără fir și autoritățile de reglementare în domeniul telecomunicațiilor au spus că nu este nimic de care să vă temeți.

Heidi Klum şi-a asigurat picioarele pentru o sumă uluitoare

Heidi Klum este unul dintre cele mai apreciate topmodele. Au ajutat-o să cunoască succesul în industria modei nu doar grația și chipul angelic ci și picioarele ei. Motiv pentru care blonda le acordă o atenție deosebită.

Ce culori de păr vor fi la modă în 2022

Părul este unul dintre atuurile unei femei care poate schimba orice imagine. Deși știm că îngrijirea părului necesită la fel de mult timp și atenție ca și îngrijirea tenului, din anumite motive, părul este adesea trecut cu vederea. E timpul să ai grijă de ei.

Chanel sărbătorește 90 de ani de producție de bijuterii cu noua sa colecție „1932”

Chanel este un brand sinonim cu măiestria de clasă mondială. Călătoria a început în urmă cu mai bine de un secol, iar anul acesta marchează 90 de ani de la lnasarea Bijoux de Diamands. Creată de Coco Chanel, colecția orbitoare din 1932 este recunoscută pe scară largă drept prima colecție de bijuterii de înaltă calitate din lume.

Rihanna se pregătește să-și lanseze o colecție nouă de Valentine's Day

Rihanna le-a dezvăluit fanilor că va lansa o nouă colecție de Valentine's Day, și anume o colecție de lenjerie intimă.

Jurnalistul de modă André Leon Talley a murit la vârsta de 73 de ani

Jurnalistul de modă, autorul de bestselleruri din New York Times și fostul director de creație și redactor general al Vogue, André Leon Talley a murit la vârsta de 73 de ani, a confirmat TAA PR.

Airbus rămâne cel mai mare producător de avioane din lume

Airbus este rgele cerurilor. Pentru al treilea an consecutiv cel mai mare constructor de avioane. Airbus a livrat un total de 611 avioane de pasageri către 88 de clienți în 2021, potrivit datelor companiei publicate luni. Aceasta este o creștere de 8% față de 2020, în care 566 de avioane Airbus au fost livrate clienților.

hourglass_full 6 day ago format_list_bulleted ECONOMIC
Bogăția celor mai bogați 10 oameni din lume s-a dublat în pandemie

Pandemia de Covid-19 i-a făcut pe cei mai bogați oameni din lume mult mai bogați. Averea lor s-a dublat în aproape 2 ani de pandemie, arată organizaţia de caritate Oxfam citată de BBC. Din păcate, tot mai mulți oameni trăiesc în sărăcie.

hourglass_full 7 day ago format_list_bulleted ECONOMIC
S-a închis singurul magazin Gucci din București

Unicul magazin Gucci din București, aflat la parterul hotelului Athenee Palace Hilton, s-a închis, marcând ieşirea brandului din România după 11 ani. Aceasta este prima mare ieșire din retailul de lux din România din 2022.

hourglass_full 11 day ago format_list_bulleted ECONOMIC
Rolls Royce a avut cel mai bun an din istoria sa

Industria producției de automobile trece printr-o fază foarte dificilă în prezent, datorită problemelor cauzate de pandemia de Covid-19 și de lipsa acută de semiconductori.

hourglass_full 12 day ago format_list_bulleted ECONOMIC
Airbnb ar putea accepta în curând plăți cu criptomonede

Casa de licitații britanică Sotheby's a început să accepte criptomonede ca metodă de plată. Cinematografele AMC acceptă și Bitcoin ca plată pentru biletele de film. Cineva a cumpărat un penthouse pe Miami Beach în valoare de 22,5 milioane de dolari folosind criptomonede.

hourglass_full 17 day ago format_list_bulleted ECONOMIC
Rolex și-a crescut subtil prețurile pentru 2022

Cei mai mulți dintre noi nu și-ar putea permite cu ușurință un Rolex și, pentru a înrăutăți lucrurile, marca este pregătită să crească prețul ceasurilor sale cu o medie de 3,4% începând cu 1 ianuarie 2022. Știrea a fost oficializată și pe site-ul mărcii la 1 ianuarie 2022.

hourglass_full 19 day ago format_list_bulleted ECONOMIC