Pictură de Gustav Klimt redescoperită după un secol, adjudecată pentru 30 de milioane de euro

Un portret realizat de Gustav Klimt în ultimul an de viață a fost redescoperit anul trecut de specialiști, după mai bine de un secol de la dispariția sa. Este una dintre cele mai rare piese ale artistului austriac și printre cele mai valoroase lucrări din Europa Centrală.

Pictura, denumita „Portretul domnisoarei Lieser”, a fost vanduta prin intermediul casei de licitatii Im Kinsky din Viena si adjudecata pentru 30 de milioane de euro.

Desi este un rezultat de licitatie impresionant, lucrarea a fost achizitionata pentru pretul minim cerut de specialisti — 30 de milioane de euro. Expertii sustineau ca portretul ar putea valora pana la 50 de milioane de euro insa piata de arta se afla in scadere in acest moment iar colectionarii sunt reticenti in cheltuirea unor sume colosale de bani.

Portretul este printre ultimele lucrari realizate de Klimt inainte de moartea sa din 1918. Specialistii sunt de parere ca a fost pictat in 1917, a fost comandat de Adolf Lieser, un industrialist evreu, drept cadou pentru aniversarea de 18 ani a fiicei sale, Margarethe Constance Lieser, reprezentata in lucrare. Familia Lieser apartinea aristocratiei vieneze, fiind printre patronii si sustinatorii lui Klimt.

Desi nu este confirmata identitatea tinerei din portret, casa de licitatii este de parere ca ar putea reprezenta alte doua femei din familia Lieser: Helene Lieser, fiica cea mare a lui Henriette Amalie Lieser-Landau (sora lui Adolf Lieser) sau fiica mai mica, Annie Lieser. 

Lucrarea a fost recuperata dupa al Doilea Razboi Mondial si reintrodusa in colectia privata a unui descendent al familiei Lieser. Proprietarii de drept si-au pierdut viata in timpul Holocaustului.

Istoricii de arta sustin ca artistul a inceput sa picteze portretul cu cateva luni inainte de la atacul cerebral care a dus in cele din urma la moartea lui. Acestia sustin ca lucrarea are cateva zone neterminate deoarece Klimt nu a reusit sa o finalizeze. 

Ulterior, portretul a fost gasit in atelierul lui Klimt si a fost daruit familiei Lieser. Dupa 1925, orice mentiune a lucrarii a disparut din inventarele proprietarilor, specialistii sunt de parere ca a fost furata de nazisti si pierduta in timpul Holocaustului, fiind recuperata de catre descendentii familiei. Casa de licitatii sustine ca a fost cumparata in anii 1960, fiind transmisa din generatie in generatie pana in prezent.

Lucrarea a fost vazuta pana la inceputul acestui an numai in fotografii alb-negru, in cataloagele cu operele lui Klimt. Inainte de a fi oferita spre vanzare, pictura a fost prezentata publicului intr-o serie de expozitii itinerante in Elvetia, Germania, Marea Britanie si Hong Kong.

Pictura a fost fotografiata in 1925 cu prilejul unei mari expozitii Klimt de la Viena (cand a fost imprumutata de la familia Lieser). Ulterior, nu a mai fost realizata alta imagine a lucrarii, cercetatorii au presupus ca ar fi fost pierduta sau chiar distrusa in decursul timpului. 
Comment Section
You have to log in or register a new account!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI PLACĂ ȘI:

A fost creat primul automobil electric fără uși

Compania Azulink Mobility din Mexic a lansat primul prototip de automobil electric fara usi. Vehiculul are un cadru deschis, creat din fibra de sticla curbata, fiind inspirat de formele organice din natura si de arhitectura futurista.

Mihai Bobonete, față în față cu Mădălina Ghenea după ce a făcut glume la adresa ei

Mihai Bobonete s-a întâlnit cu Mădălina Ghenea la un eveniment care s-a desfășurat la Palatul Parlamentului din București.

Bottega Veneta creează un paradis venețian unic pentru clienții fideli

Louis Vuitton întruchipează pofta de călătorie și o sete nestinsă de călătorie, Hermès prețuiește moștenirea, Chanel emană feminitate, iar Bottega Veneta celebrează măiestria și spiritul comunitar.

Cum își umplu timpul liber vedetele de la Hollywood

În general, vedetele de la Hollywood sunt persoane destul de ocupate, petrecându-și cea mai mare parte a săptămânii pe platourile de filmare. Atunci când au timp liber, ele știu cum să cum să se distreze. Dispun și resursele materiale ca să facă tot ce își doresc, însă nu toate celebritățile au hobby-uri extravagante.

Virginie Viard părăsește Chanel

Virginie Viard va pleca de la Chanel. Protejata lui Karl Lagerfeld a fost director artistic al casei timp de cinci ani.

Veronica Leoni este noul director de creație al Calvin Klein

Veronica Leoni devine prima femeie care a proiectat linia Calvin Klein Collection. Prima ei prezentare de modă va debuta în toamna anului 2025.

Megadeth revine în România. Pe 10 iunie, la Romexpo

Megadeth revine în România. Pe 10 iunie, la Romexpo

Ion Țiriac vrea să cumpere un castel din România

Ion Ţiriac e interesat să cumpere un castel din România cu o istorie tulburătoare. Miliardarul român ar vrea o bijuterie arhitecturală din județul Arad, care-l va costa milioane de euro.

Vlad Gherman și Oana Moșneagu s-au căsătorit religios. Imagini de la nuntă

Vlad Gherman și Oana Moșneagu s-au căsătorit religios duminică, 2 iunie 2024. Actorii au publicat primele imagini de la marele eveniment.

iaBilet lider de piață de ticketing în România, al 6-lea an consecutiv

iaBilet lider de piață de ticketing în România, al 6-lea an consecutiv

Final de eră pentru Bugatti Chiron: a fost lansat ultimul exemplar

Bugatti Chiron L'Ultime este ultimul dintre cele 500 de exemplare Chiron construite de marca franceză. Mașina aniversară este bazată pe Chiron Super Sport.

Câți bani a câștigat Simona Halep în urma victoriei de la TAS

Simona Halep s-a întors în circuitul WTA în urmă cu aproape trei luni, respectiv pe data de 5 martie 2024. TAS a hotărât reducerea suspendării de patru ani pe care o primise la doar 9 luni.

Bugatti și-a prezentat noua colecție de mobilier care este inspirată de hypercarurile sale

Trecând de la străzi la interioare, Bugatti transformă locuințe în spații distinse cu cea mai recentă ofertă.

hourglass_full 2 month ago format_list_bulleted ART&DESIGN
Maserati lansează GranCabrio Folgore, decapotabila electrică cu peste 800 CP

Maserati și-a extins gama de vehicule electrice prin introducerea primului său automobil decapotabil alimentat de baterii.

hourglass_full 2 month ago format_list_bulleted ART&DESIGN
Vacheron Constantin a creat primul ceas cu parfumuri din lume

Ceasurile au evoluat de la doar a spune timpul la a exprima statutul, gustul și acum chiar și alegerile personale.

hourglass_full 2 month ago format_list_bulleted ART&DESIGN
Lexus lansează la apă iahtul de lux de 5 mil. $

Lexus a făcut lucrurile mai puternice, rapide și spectaculoase cu anunțul noului iaht de lux LY680.

hourglass_full 3 month ago format_list_bulleted ART&DESIGN
Acest ceas de 1,1 mil. $ aduce un omagiu lui „Predator”, filmul cu Arnold Schwarzenegger în rol principal

Ceasul Asteroid de la ceasornicarul de lux eponim Greco-Genève este un ceas cu adevărat unic sculptat dintr-un meteorit, aparținând centurii de asteroizi care a căzut în Argentina.

hourglass_full 3 month ago format_list_bulleted ART&DESIGN
Louis Vuitton și-a deschis primul apartament din lume în Singapore

Orice pe care este scris Louis Vuitton este special, iar dacă ești special, vei fi binevenit într-o lume cu Louis Vuitton emblemat pe el.

hourglass_full 3 month ago format_list_bulleted ART&DESIGN