De ce mărcile de lux încă își distrug articolele nevândute?

În timp ce mărcile de masă preferă să reducă prețurile pentru a goli rafturile, mărcile de lux preferă să ardă unele articole nevândute sau să le arunce la gunoi în loc să riște să își afecteze imaginea dacă aceste articole ar fi regăsite în zona articolelor vândute la reduceri.

Subliniată ca o aberație ecologică, distrugerea articolelor de îmbrăcăminte, genți, pantofi sau produse de înfrumusețare care nu sunt vândute de brandurile de lux nu va mai avea loc în 2022. Cel puțin, în Franța.

Un videoclip postat pe Tiktok de Anna Sacks, o activistă din New York, dezvăluie că a descoperit o mulțime de genți noi de la brandul american Coach, toate tăiate și distruse cu foarfecele. Influencerul denunță o practică des întâlnită în industria textilă. Și reamintește că într-un moment în care sectorul de îmbrăcăminte face parte dintr-o abordare mai responsabilă, distrugerea îmbrăcămintei și accesoriilor nevândute merge prost.

Brandul de lux a făcut tot posibilul pentru a răspunde comentariilor, spunând că videoclipul tiktokeuse este înșelător și inexact. Joon Silverstein, șeful departamentului de dezvoltare digitală și durabilă la Coach, a declarat pentru revista WWD că numărul de produse distruse reprezintă mai puțin de 1% din vânzările globale ale mărcii. Care, de altfel, se angajează să nu mai distrugă produse nevândute.

În timp ce Franța vrea să pună punct practicii mărcilor de lux de a distruge bunurile nevândute, așa cum a anunțat în 2019, când a adoptat o lege anti-risipă, în Statele Unite această practică rămâne legală. În 2018, Burberry fusese criticată pentur că își arde produsele. Casa de modă de lux a recunsocut în 2018, în raportul său anual, că a ars haine, accesorii şi parfumuri nevândute în valoare de 28,6 milioane de lire sterline (51,2 milioane de dolari). Reprezentanţii Burberry spun că procedează astfel pentru a-şi proteja proprietatea intelectuală şi valoarea mărcii. Mai exact, pentru a împiedica furtul sau vânzarea lor la preţuri mici. Brandul a anunțat apoi că nu își va mai arde produsele nevândute, depunându-și acum „eforturile” pentru reutilizarea, repararea și donarea produselor sale.

Cazul a scos la iveală o practică răspândită în industria de lux. Prin urmare, este obișnuită arderea, aruncarea sau îngroparea stocurilor nevândute (consecința stocurilor excesive și a uzurii planificate a produselor). Anumite mărci, care nu vând, preferă să-și distrugă produsele decât să le găsească la prețuri reduse pe piețele paralele, pentru a-și păstra imaginea de „top of line”. În sector, produsele exclusive sunt vândute printr-o rețea de distribuție exclusivă. Mulți refuză așadar circuitul de ieșire, favorizat de mărcile ready-to-wear.

Noua față a luxului înseamnă și a oferi ceva nou. Unele branduri îndrăznesc să facă „upcycling” folosind materii prime sau stocuri de îmbrăcăminte deja existente: fie transformă piesa, fie o readuc la viață schimbând câteva mici detalii (nasturi, un mâner, o croială.). Și insistați asupra caracterului exclusiv al pieselor pentru a le legitima statutul high-end. În această trecere la economia circulară, încurajată de legea privind lupta împotriva deșeurilor, aceștia se concentrează și pe dezvoltarea „materialelor regenerate” pentru a promova reciclarea produselor. Kering a inițiat astfel investiții în inovare pentru a merge în această direcție. În fine, pentru a promova destockarea, casele care nu au vânzări, recurg întotdeauna la vânzări foarte private organizate pentru personal unde își revând produsele nevândute la prețuri atractive (în jur de 50% până la 80% din prețul inițial).
Comment Section
You have to log in or register a new account!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI PLACĂ ȘI:

Andreea Bălan și George Burcea au făcut pace

Se pare că Andreea Bălan l-a iertat pe fostul ei soț, George Burcea, după ce acesta a fost acuzat că instigă la violență împotriva femeilor. Actorul și-a cerut scuze pentru ieșirea sa, motiv pentru care artista i-a dat voie să-și viziteze fiicele.

Bugatti riscă și numește un CEO de doar 33 de ani

Bugatti, producătorul francez de super-mașini de 3 milioane de dolari, are peste un secol. Dar acum se confruntă cu ceea ce poate fi cea mai dificilă manevră pe care a trebuit să o efectueze vreodată: trecerea la un viitor electric.

Cum a ajuns Denisa de la Bambi milionară în euro în doar 3 ani

Denisa e “românul” care nu se plânge, nu urăște, nu omoară “capra vecinului”. Nu e perfectă, își recunoaște greșelile, nu îi e rușine să spună că nu știe, nu îi e teamă de eșec. Așa o caracterizează Mihai Morar.

Inspirațiile noastre pentru un machiaj fabulos de Revelion

Mai degrabă dinamică sau mai degrabă discretă? Află ce machiaj șic și elegant să alegi pentru a te inspira în acest sezon de sărbători.

Treziți-vă simțurile cu cea mai recentă colecție Haute Joaillerie de la Cartier

Este timpul pentru trezirea senzorială. Pe cât de jucăușă, pe atât de prețioasă, colecția de bijuterii Sixième Sens de la Cartier este o bucurie pentru ochi.

Căruciorul Mercedes-Benz îți permite să-ți plimbi micuțul prin confort și stil

Mercedes își continuă parteneriatul cu Hartan din Germania pentru o nouă colecție de cărucioare unice.

Kanye West, hotărât s-o recâștige pe Kim Kardashian, prin toate mijloacele!

Kanye West este obsedat de ideea de a-și recâștiga soția. Rapperul o pomenește pe Kim Kardashian în rugăciunile sale și pe Instagram, unde a postat o fotografie cu ei din momentul relației lor.

Aston Martin îți ia rămas bun de la cea mai emblematică mașină din producția sa

Mașina V12 VANTAGE de la Aston Martin se întoarce pentru a pleca definitiv. Marca a anunțat o ediție limitată a legendarului model cu motor V12 pentru a-și lua rămas bun de la această mașină, un model care fi unul spectaculos.

Geanta de golf alimentată cu energie solară include difuzoare Bluetooth și un încărcător pentru smartphone

Noua geantă de la MNML Golf nu vă va ajuta să câștigați meciul de golf, dar vă poate face partida mai plăcută.

Un nou record pentru Banksy: cu cât s-a vândut „Charlie Brown”

„Charlie Brown” al lui Banksy s-a vândut cu 4 milioane de dolari la Săptămâna Artei de la Miami.

Virgil Abloh | Nouă creații care au marcat moda și nu numai

Designerul american, care a murit de cancer la vârsta de 41 de ani, era un dependent de muncă, nu se ocupa doar de modă. O privire asupra pieselor cheie care i-au marcat cariera, de la Off-White la Louis Vuitton.

Tendința actuală, „părul lichid”, promite un păr ultra strălucitor și ultra neted

Fără încrețire, fără fire rebele, îndreptare perfectă... Zoom pe tendința părului lichid, care susține un păr atât de mătăsos încât arată ca mătasea.

SHAKY, firma de confecții și blănuri de lux, etalon al eleganței pe piața din România. Colecții noi care îmbracă bunul gust

Eleganță, rafinament, lux absolut! SHAKY, una dintre cele mai mari firme de confecții și blănuri de lux, etalon al eleganței, a devenit un nume puternic pe piața din România.

hourglass_full 7 day ago format_list_bulleted FASHION
Street style | Cum să porți tendințele anilor 2000

Moda este ciclică, o știe toată lumea. Tendințele revin și revin sau se reinventează. Stilul anilor 2000 revine și în actualitate.

hourglass_full 8 day ago format_list_bulleted FASHION
Cum arată reclamele de Crăciun ale marilor branduri

Louis Vuitton își deschide portbagajul de vise într-un film vibrant de Crăciun, în timp ce pentru Cartier o duzină de celebrități cântă într-un clip festiv.

hourglass_full 8 day ago format_list_bulleted FASHION
Stilul devine sustenabil! Louis Vuitton lansează primii pantofi realizat din porumb

La începutul acestui an, Gucci a modernizat piața de lux la practici ecologice, inventând un material revoluționar complet nou numit Demetra, care combină calitatea, moliciunea, durabilitatea și scalabilitatea fără a dăuna planetei.

hourglass_full 3 day ago format_list_bulleted FASHION
Era Meta Fashion continuă! Moncler ajunge în Fortnite cu ținute și accesorii

Când vremea se răcește prea tare, aveți încredere în Moncler deoarece marca vine cu cele mai liniștitoare și mai elegante soluții.

hourglass_full 4 day ago format_list_bulleted FASHION
NFT, noua obsesie a Givenchy. Cum arată colecția

O nouă obsesie a modei, aceste obiecte digitale rare vin acum în casa franceză.

hourglass_full 9 day ago format_list_bulleted FASHION