Tim Berners-Lee, creatorul World Wide Web, a vândut o bucată de internet în format NFT. Ce sumă a obținut

Cel mai nou NFT care s-a vândut este literalmente codul original scris pentru World Wide Web, practic internetul așa cum îl folosim astăzi.

NFT reprezentând codul sursă pentru WWW s-a vândut pentru suma enormă de 5,4 milioane $ la o licitație online Sotheby's. Activul digital vândut în cadrul licitației a fost proiectat de informaticianul britanic Sir Tim Berners-Lee - același tip care a inventat internetul acum 32 de ani. 

World Wide Web „a schimbat toate aspectele vieţii noastre”, a declarat într-o prezentare Cassandra Hatton, vicepreşedinte al casei de licitaţii Sotheby's, organizatoare acestei licitaţii în format online, care a durat o săptămână. În 1989, britanicul Tim Berners-Lee, fizician devenit informatician, şi-a imaginat un sistem de partajare a informaţiei care trebuia să permită oamenilor de ştiinţă să aibă acces la diverse date, indiferent de locul în care se aflau în lume.

Pe atunci angajat la Centrul de calcul al CERN din Geneva, a acordat acelei noi reţele informatice denumirea de World Wide Web (WWW). În 1990 şi 1999, a scris programul care a creat primul navigator de internet, punând astfel bazele practice ale internetului actual.

Totodată, el a inventat şi conceptele de URL (adresă internet), HTTP (care permite găsirea unui site) şi HTML (limbaj informatic tipic pentru crearea paginilor de internet). Hotărât să facă din acea reţea un spaţiu deschis, Tim Berners-Lee nu şi-a brevetat programul şi l-a pus gratuit la dispoziţia tuturor, fapt care a contribuit la răspândirea acestuia.

După trei decenii de la inventarea reţelei, Tim Berners-Lee a pus în vânzare fişierele originale ale programului său sub forma unui obiect de colecţie. La finalul licitaţiei, el va primi o parte din veniturile obţinute, dar intenţionează să doneze integral acea sumă în beneficiul unor organizaţii de caritate.

Lotul pus în vânzare conţinea o versiune animată a acelor fişiere conţinând aproape 1.000 de linii de cod sursă şi o scrisoare a autorului lor. „NFT-urile, fie că sunt opere de artă sau un artefact digital ca acesta, sunt cele mai recente creații jucăușe din acest tărâm și cele mai adecvate mijloace de proprietate care există”, a spus Berners-Lee într-un comunicat. „Sunt modalitatea ideală de a împacheta originile din spatele internetului.”

Veniturile obținute vor merge la organizații caritabile alese de Tim și soția sa, a spus Sotheby's. NFT pentru codul sursă web a ajuns să depășească prețul final de vânzare al primului tweet al fondatorului Twitter, Jack Dorsey, care s-a vândut cu 2,9 milioane de dolari.
Comment Section
You have to log in or register a new account!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI PLACĂ ȘI:

Superyacht-ul cu emisii zero are propria seră la bord

Viața pe mare a fost întotdeauna privită ca o excursie, o vacanță sau o călătorie pe termen lung și abia dacă se apropie de a fi ceva mai permanent.

Dietă de vedetă | Ce presupune dieta yo-yo cu care Khloe Kardashian a slăbit 18 kilograme

Cura de 3 zile, cunoscută și sub numele de dieta Yo-Yo, promite pierderea a 4-5 kilograme. Regulile acestui regim sunt relativ simple, iar pentru ca rezultatele să fie cele menționate mai sus trebuie să-o urmați întocmai.

Donald Trump și-a lansat propria platformă de socializare pentru a „înfrunta tirania marilor tehnologii”

Donald Trump a anunţat lansarea propriei reţele sociale denumită „Truth Social”, după ce a fost interzis în ianuarie de Twitter, Facebook şi YouTube, care îl acuză că i-a incitat pe partizanii săi la violenţă pe platformele lor înainte de asaltul asupra Capitoliului de la Washington.

Emily in Paris, sezonul 2 | Lancôme lansează o colecție pentru a reproduce look-urile din serial

Pentru a marca lansarea celui de-al doilea sezon Emily in Paris cu Lily Collins, care este ambasadorul Lancôme, marca își imaginează o paletă de colecție care să reproducă machiajul natural și deja cult al lui Emily Cooper.

De ce mărcile de lux încă își distrug articolele nevândute?

În timp ce mărcile de masă preferă să reducă prețurile pentru a goli rafturile, mărcile de lux preferă să ardă unele articole nevândute sau să le arunce la gunoi în loc să riște să își afecteze imaginea dacă aceste articole ar fi regăsite în zona articolelor vândute la reduceri.

Această mașină zburătoare ar putea transporta bogații mult mai ușor

Un startup din Silicon Valley numit NFT a anunțat că preia comenzi pentru o mașină zburătoare de consum pe care speră să o lanseze în 2026.

Actriţa Anya Taylor-Joy a fost desemnată ambasador Dior

Actriţa Anya Taylor-Joy, cunoscută pentru rolul din serialul de succes „The Queen's Gambit”, a fost desemnată săptămâna aceasta ambasador mondial Dior pentru modă şi frumuseţe, a anunţat compania pe Instagram.

Tesla valorează acum mai mult de 1 trilion de dolari

Tesla a atins o capitalizare de piață de o mie de miliarde de dolari pentru prima dată după ce Hertz a declarat luni că va cumpăra 100.000 de vehicule electrice. Vestea tranzacției a adus acțiunile Tesla la un nou record la doar o zi de tranzacționare, acțiunile fiind cotate la peste 1.000 de dolari.

Antonia, plină de mușchi pe Instagram - FOTO

Antonia este considerată una dintre cele mai frumoase femei din România. Vedeta se află în vacanță în Turcia, de unde a publicat mai multe fotografii în bikini.

O plăcuță de înmatriculare incredibil de rară din California, asociată cu un NFT, este la vânzare la un preț amețitor

Cu 24 de milioane de dolari ai putea cumpăra o flotă de supermașini sau, ei bine, o plăcuță de înmatriculare costisitoare!

Licitații | Capodoperele lui Picasso, vândute cu peste 108 milioane de dolari în Las Vegas

Deținerea unui tablou de Picasso te face om bogat, și o dovedește și vânzarea recentă a picturilor artistului legendar, care a adus peste 100 de milioane de dolari.

Centenar Chanel No. 5 | Cea mai mare sticlă de până acum are 2021 ml. Costă o avere!

La Chanel, petrecerea pare să nu se încheie. Desigur, împlinirea vârstei de 100 de ani merită sărbătorită cu mult fast, iar parfumul No. 5 este cu siguranță cel mai iconic parfum al brandului de lux.

Balenciaga - cel mai puternic brand de lux din lume

Raportul Lyst Index T3 pentru 2021 plasează casa de modă pariziană pe primul loc în lume.

hourglass_full 6 day ago format_list_bulleted ECONOMIC
Transformarea ecologică a mineritului cripto

Compania canadiană MintGreen experimentează în North Vancouver, Canada, o soluție verde care folosește căldura produsă de mineritul bitcoin pentru a încălzi orașul. Sursa de căldură va fi introdusă în 2022 și va împiedica intrarea în atmosferă a 20.000 de tone de gaze cu efect de seră pe megawatt, comparativ cu utilizarea gazelor naturale.

hourglass_full 7 day ago format_list_bulleted ECONOMIC
Burberry numește un nou CEO

Casa britanică de modă Burberry l-a numit pe Jonathan Akeroyd noul său director executiv din aprilie 2022. Acesta îl va succede pe Marco Gobbetti.

hourglass_full 8 day ago format_list_bulleted ECONOMIC
Lansare Apple | Noile produse ale gigantului tech

Apple a dezvăluit, luni, noi procesoare, laptopuri și AirPods. Este al doilea eveniment Apple din această toamnă și înseamnă că are acum gadgeturi gata de livrare pentru a le așeza sub brad de Sărbători.

hourglass_full 9 day ago format_list_bulleted ECONOMIC
Bugatti Centodieci, de 9,6 milioane de dolari, este cu un pas mai aproape de producție

Unul dintre cele mai exclusiviste modele de Bugatti din toate timpurile este aproape gata să-și ocupe locul la linia de start.

hourglass_full 10 day ago format_list_bulleted ECONOMIC
Apple anunță un deficit de telefoane iphone 13

Apple ar putea reduce numărul de iPhone-uri 13 pe care le va produce în acest an cu până la 10 milioane de unități din cauza lipsei de cipuri pe fondul unei crize la nivel mondial a lanțului de aprovizionare care a determinat Casa Albă să avertizeze că „vor exista lucruri pe care oamenii nu le pot obține” de Craciun.

hourglass_full 13 day ago format_list_bulleted ECONOMIC