Pantelleria | Paradisul sălbatic din largul coastei italiene

Un mic paradis sălbatic în largul coastei Italiei, Pantelleria este în centrul atenției datorită unei cărți de călătorie produsă de fotograful Bastien Lattanzio.

Odată cu sosirea primăverii, fotograful Bastien Lattanzio dezvăluie o frumoasă carte de călătorie dedicată Pantelleriei, insula sălbatică, scăldată de soare, de pe coasta Italiei, unde a surprins cele mai frumoase peisaje.  Situată pe coasta de est, Arco dell'Elefante - această limbă de uscat - este una dintre minunile insulei. Puteți înota până la partea emergentă și vă puteți scufunda direct din vârf sau vă puteți lăsa purtați de curenți. Este recomandat să purtați încălțări de înot pentru a vă proteja de pietre. 

Arco dell'Elefante

Pantelleria este numită de localnici ”insula vânturilor”, deoarece aceste vânturi se fac simţite pe toată durata anului, chiar şi în zilele toride de vară. Surprinzător este că deşi plouă foarte rar, pământul este roditor. Din cauza forţei cu care bate vântul uneori, plantele sunt cu adevărat înrădăcinate în piatră. Insula te fascinează cu pământul său plin de pietre şi în acelaşi timp roditor, cu casele de culoare roz - gălbui, case mult diferite ca structură faţă de cele din teritoriul sicilian şi cu grădinile în stil ”panthesco”.

Casele localnicilor sunt cu mult deosebite faţă de cele din teritoriul italian. Casele tipice, numite dammusi, sunt, evident, din piatră şi construite fără temelie, puţin cam rustice pentru aceste timpuri. Au acoperişuri bombate în aşa fel încât în interior căldura să se adune în concavitatea de sus şi restul camerei să rămână răcoroasă.

dammusi

La exterior aceas­tă cupola împinge orice pi­că­tură de ploaie într-o cisternă subterană. O astfel de casă şi-a cumpărat cu 25 de ani în urmă şi renumitul Giorgio Armani, un dam­muso unde vine în fiecare vară pentru a-şi petrece o parte din va­canţă. Localnicii ştiu că marea vedetă se află pe insulă atunci când în port se vede yahtul său

Pantelleria face parte din lanţul insulelor Egadice, fiind şi cea mai mare – cu o suprafaţă de 83 de kilometri pătraţi de coline şi vârfuri negre de obsidian. Insula înregistrează un număr de aproximativ 8000 de locuitori dintre care 2000 sunt cetăţeni români.

Situată în mijlocul Mării Mediterane, mai aproape de Africa decât de teritoriul italian (112 km de Siclia şi 70 faţă de nordul Africii), Pantelleria este opera unui vulcan stins cu mulţi ani în urmă. Pe deasupra mâinile omului au construit în timp tot felul de ciudăţenii, pentru noi, orăşenii de rând. Un exemplu ar fi grădinile ”panteschi” (construcţii cilindrice, în piatră) în număr de aproximativ 500 pe insulă, dintre care doar 350 au fost renovate.
Comment Section
You have to log in or register a new account!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI PLACĂ ȘI:

Lamborghini aduce „la dolce vita” în New York. Facilități exclusive pentru cei mai fideli clienți

Raging Bull și-a consolidat prezența pe Coasta de Est cu un lounge VIP nou și un flagship în New York. Spațiul întins pe două etaje oferă 500 de metri pătrați de lux Lamborghini. Locul, care e plin de facilității mărcii din Sant'Agata Bolognese, Italia, va oferi oaspeților acces exclusiv la vehicule nemaivăzute, precum și expoziții personalizate și cea mai bună bucătărie italiană.

Antrenamentul TABATA pentru un corp perfect sculptat: ce avantaje oferă

20 de secunde de intensitate maximă, urmate de 10 secunde de odihnă timp de 4 minute: acesta este ritmul impus de antrenamentul TABATA capabil să tonifice corpul în timp record.

Costume de baie | Ce tendințe sunt în 2021

În fiecare vară, tendințele în materie de costume de baie se schimbă. În acest sezon, la modă sunt piese cu imprimeuri grafice și colorate, toate ancorate într-o manieră din ce în ce mai ecologică, dovadă fiind cel mai recent raport al platformei Stylight.

Karolina Kurkova, mămică pentru a treia oară. Primele imagini cu bebelușul

Fostul fotomodel Karolina Kurkova a devenit mămică pentru a treia oară. Ea a dat naștere unei fetițe perfect sănătoase.

Un conac din Bel Air de 88 de milioane $, cu spectacol de lumini 3D, rivalizează cu Disneyland

Există, de asemenea, o galerie de artă NFT și o platformă ascunsă pentru DJ în salonul principal.

Bentley mizează pe mașinile electrice

Primul automobil complet electric al lui Bentley va fi probabil un SUV care va fi lansat în 2025, spune CEO-ul mărcii. Bentley s-a angajat deja să aibă o gamă complet electrică până în 2030.

Ben Affleck și Jennifer Lopez s-au cuplat din nou

Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au bucurat împreună de o escapadă romantică într-o stațiune de schi de lux din Montana.

Ralph Lauren și Major League Baseball fac echipă pentru o colecție specială

Crescând în Bronx, Ralph Lauren a iubit jucătorii iconici, cum ar fi Mickey Mantle, în epoca de aur a baseballului din New York. Pentru a sărbători cea de-a 50-a aniversare a mărcii în 2018, designerul a fost invitat de New York Yankees să arunce primul pitch. În semn de recunoaștere a acelei ocazii speciale, marca a creat o colecție specială Yankees care s-a epuizat imediat.

Cum arată locuința de lux în care Melinda Gates s-a ascuns după anunţul divorţului de fondatorul Microsoft

Melinda Gates, fosta soţie a lui Bil Gates, s-a retras pe o insula din Caraibe, alături de copii, unde a închiriat o locuinţă de lux.

Licitații | Un ceas Patek Philippe a fost vândut pentru o sumă record

Unul dintre cele mai rare ceasuri din lume, un Patek Philippe Reference 2523 cu cadran Eurasian, a fost vândut duminică la licitație pentru 7,8 milioane de dolari.

Ariana Grande mai primește o figură de ceară

Muzeul Madame Tussauds primește o nouă vedetă la sediul său din Los Angeles. Nimeni alta decât cântăreața Ariana Grande, care s-a ales cu o figură de ceară.

Logomania | În 2021, logourile mărcilor devin bijuterii pentru nas și buze

„Moda revine” – deși este un slogan repetat frecvent, trebuie să recunoaștem că este una dintre regulile care guvernează lumea trendurilor. Ceea ce odată era considerat kitschos și fără gust, astăzi poate fi un adevărat hit. Acesta este și cazul logomaniei – moda pentru expunerea logo-urilor unor branduri renumite.

Compania miliardarului Jeff Bezos vinde bilete pentru călătorii spațiale! Cât va fi prețul

Compania spațială deținută de Jeff Bezos scoate la licitație un bilet pentru primul său zbor de pasageri în spațiu. Misiunea este programată pentru 20 iulie, atunci când se împlinesc 52 de ani de când Apollo 11 a ajuns pe Lună.

hourglass_full 2 day ago format_list_bulleted LIFESTYLE&TRAVEL
Bugatti | Masa de biliard High-Tech din fibră de carbon e la fel de elegantă ca mașinile sale! Are un preț special

Nu puteți juca un joc decent de biliard pe o masă care nu este fixată bine. Dar acest lucru nu este o problemă cu cel mai recent design al mesei de biliard de la Bugatti - chiar dacă jucați în largul mării, pe un iaht.

hourglass_full 3 day ago format_list_bulleted LIFESTYLE&TRAVEL
Taj Dubai, locul unde ospitalitatea întâlnește luxul suprem

Taj Dubai este remarcabil, o spun turiștii care i-au trecut pragul. Este locul în care zâmbești, porți conversații cu oaspeții și în care angajații îți fac șederea spectaculoasă, o normă pe care fiecare membru al personalului o face cu atâta sârguință!

hourglass_full 6 day ago format_list_bulleted LIFESTYLE&TRAVEL
Călătorii virtuale | Acum poți vizita siturile UNESCO din toată lumea chiar de acasă

Zeci dintre cele mai renumite atracții din lume au fost adăugate la Google Arts & Culture, o nouă aplicație Google.

hourglass_full 13 day ago format_list_bulleted LIFESTYLE&TRAVEL
One&Only Portonovi | Cea mai nouă stațiune de lux de pe coasta Adriaticii

Stațiunea de lux situată pe coasta Mării Adriatice din Muntenegru își va deschide porțile la 1 mai.

hourglass_full 14 day ago format_list_bulleted LIFESTYLE&TRAVEL
Programul de loialitate la acest hotel de lux va compensa emisiile de carbon

„Mission by SH”, o inițiativă a SH Hotels & Resorts, seamănă cu alte programe de loialitate în multe feluri, membrii câștigând recompense pentru cheltuirea banilor în hotelurile sale. Cu toate acestea, pe lângă accesul la servicii spa personalizate sau la sesiuni de antrenament personal, acest program vă permite să vă direcționați creditele de loialitate către eforturile de compensare a emisiilor de carbon din întreaga planetă.

hourglass_full 19 day ago format_list_bulleted LIFESTYLE&TRAVEL