Gyokuro, cel mai nobil ceai japonez – calități și beneficii

Gyokuro este un ceai bogat în antioxidanți, astfel că fiecare ceașcă băută vine cu beneficii pentru sănătate, pe lângă gustul plăcut.

Gustul caracteristic al ceaiului verde se datorează în mare parte unui aminoacid numit L-Teanină, care intensifică savoarea băuturii și îi conferă o aromă dulceagă. L-Teanina este produsă de rădăcinile plantei de ceai (Camellia sinensis) și apoi direcționată spre frunze. Când acestea iau contact cu lumina, L-Teanina este transformată în catehină, un polifenol responsabil de astringența ceaiului verde. În cazul Gyokuro, tufele de ceai sunt umbrite înainte de recoltare, astfel că nu există multă lumină solară. În consecință, cantitatea de L-Teanină transformată în catehină este mai redusă, ceea ce dă ceaiului Gyokuro un gust dulceag, intens, datorită cantității mari de clorofilă.

Este important să ai grijă cum depozitezi ceaiul Gyokuro, ca să reziste cât mai mult. Cel mai bine se păstrează în recipiente etanșe și opace, care să țină frunzele departe de umezeală. În condiții optime, poate fi păstrat până la 2 ani, iar gustul său va deveni chiar mai bun cu timpul.

Cum se obține

Procesul de cultivare și prelucrare a frunzelor de ceai pentru a obține sortimentul Gyokuro este o adevărată artă:

1.  Cu cel puțin 20 de zile înainte de recoltare, tufișurile de ceai sunt acoperite și ferite aproape complet de lumina soarelui (la fel se procedează și în cazul ceaiului Matcha).

2.  Umbrirea reduce fotosinteza și determină creșterea cantității de clorofilă. Astfel, frunzele capătă culoarea verde puternic, iar conținutul de tanin este redus, ceaiul rezultat fiind mai dulce și mai puțin astringent.

3.  Pentru acest ceai se recoltează cei mai fragezi muguri, care apoi sunt expuși imediat la aburi pentru a opri oxidarea și a le păstra aroma caracteristică.

4.  După ce frunzele de ceai se răcesc, ele trec prin mai multe etape de rulare, pentru a fi frăgezite și a se usca, până când capătă forma de ace fine.

5.  Pentru a reduce umezeala, frunzele sunt uscate din nou. Până la acest stadiu, frunzele se numesc „aracha” și vor fi sortate pe diferite grade de calitate, numite „tencha”. Din cel mai bun sortiment de tencha se va obține ceaiul Gyokuro.

6.  Frunzele sunt încălzite iarăși, pentru ultima dată, procedeu care face ca acest ceai să se păstreze mai bine și să-și mențină aroma.

7.  La final, frunzele sunt lăsate câteva luni să se “învechească”, înainte să fie ambalate și trimise în magazine și ceainării din toată lumea.

Având în vedere metoda complexă de cultivare și prelucrare, prețul acestui ceai este mai ridicat.

Beneficii

Alături de o alimentație adecvată și de exerciții fizice, antioxidanții din ceaiul verde Gyokuro contribuie la starea de bine și accelerează metabolismul, ajutându-te să-ți menții silueta.

Datorită prezenței fluorului și a altor minerale, ceaiul Gyokuro este excelent pentru sănătatea dinților, prevenind apariția cariilor și a infecțiilor bacteriene. Bonus, îți va menține respirația proaspătă.

Având în vedere condițiile de cultivare și perioada de umbrire, ceaiul Gyokuro conține o cantitate mai mare de cofeină decât alte ceaiuri verzi. Astfel, el crește capacitatea de concentrare, timpul de reacție și atenția. Totuși, spre deosebire de cafea, cofeina din Gyokuro este eliberată treptat în organism, pe parcursul întregii zile, astfel că nu te vei simți agitat dintr-odată.

Combinația de cafeină și L-Teanină îmbunătățește funcțiile cerebrale, deci o cană de ceai Gyokuro e de folos mai ales dacă ai de învățat pentru un examen sau de pregătit un proiect important.

Mineralele, nutrienții, antioxidanții și vitaminele din compoziția acestui ceai reduc riscul bolilor cardiovasculare, scad colesterolul rău și echilibrează nivelul glicemiei.
Comment Section
You have to log in or register a new account!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI PLACĂ ȘI:

Anda Adam a fost cerută în căsătorie

Anda Adam nu e încă divorțată, dar a fost cerută în căsătorie de iubitul misterios! Vedeta nu-și ține inelul de logodnă pe deget: ”E prea scump”.

Acest ceas uimitor A. Lange & Söhne este o creație unică ce nu are preț

Cea mai excepțională expoziție de mașini clasice din lume, Concorso d'Eleganza Villa d'Este, urmează să revină în octombrie, după o pauză de un an din cauza pandemiei.

Alexandra Stan, prima reacție, după despărțirea de Emanuel Necatu

Alexandra Stan și Emanuel Necatu s-au despărțit, iar anunțul a fost făcut chiar de soțul artistei care a postat un mesaj pe Instagram.

Șase tendințe remarcabile din Săptămâna Modei din New York

Săptămâna modei din New York a fost dominată de spectacole de modă desfășurate la interior dar și în exterior, petreceri și acele plimbări lungi în stilul străzii.

SpaceX | S-a scris istorie în turismul spațial

SpaceX, titanul tehnologic, a lansat miercuri primul zbor spațial complet civil de la Kennedy Space Center din Cape Canaveral, Florida. Misiunea, numită Inspiration4, a început fără probleme, întrucât o rachetă reutilizabilă Falcon 9 a fost lansată în spațiu cu un echipaj formată din patru membri.

ecommerce-ul din China va depăși 3,3 trilioane de dolari în 2025

În ciuda numărului scăzut de vânzări cu amănuntul în online în iulie, perspectivele de creștere pe termen lung pentru cumpărăturile online din China rămân puternice, a declarat Global Data.

Părul cenușiu este o tendință de coafură și un clasic al viitorului

Nu numai pe pistele și covoarele roșii femeile cu părul grizonat strălucesc. Părul cenușiu - natural sau colorat - este dorit din ce în ce mai des. Tendința se datorează, de asemenea, noilor produse de îngrijire și colorare, care fac atât de fascinat părul argintiu.

Televizorul 8K ce acoperă întregul perete și costă 1,7 milioane de dolari

De ce să aveți un televizor de perete dacă nu ocupă întregul perete? Aceasta pare a fi întrebarea la care producătorul LG răspunde atunci când prezintă cele mai noi televizoare LED.

Saint Laurent a revenit la calendarul Săptămânii modei din Paris

Casa de modă franceză revine la calendarul final din Paris, pentru primăvara anului 2022, cu un spectacol programat pe 28 septembrie la ora 20.00.

Alexandra Stan a divorțat după 5 luni de căsătorie

Alexandra Stan și Emanuel Necatu se pare că s-au despărțit după 5 luni de la nuntă. Aparent, bărbatul a șters deja toate pozele cu ei doi.

Cel mai recent ceas Hublot conține cristale de aur crescute în laborator

Departamentul de metalurgie al ceasornicarului a reușit să recreeze cea mai rară formă de aur cunoscută de om.

Kendall Jenner și Zoë Kravitz, act de curaj la MET GALA. Apariții epice pe covorul roșu!

Lenjeria intimă vizibilă pe sub o rochie transparentă este noua tendință a vedetelor. Iar Kendall Jenner și Zoë Kravitz au adoptat-o la Gala Met 2021.

Jennifer Aniston lansează o linie vegană de îngrijire a părului

După ce a inspirat milioane de femei să-și tundă părul stratificat, până la umeri, în anii '90 (și a provocat o nouă generație să facă același lucru 20 de ani mai târziu), Jennifer Aniston - actriță, producătoare și de mult timp influencer de frumusețe - a lansat o marcă proprie de îngrijire a părului.

hourglass_full 8 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH
Cele mai bune tratamente pentru un zâmbet perfect

Pentru cei care caută acea strălucire mult râvnită, acel zâmbet strălucitor de celebritate, există o mulțime de proceduri dentare anti-îmbătrânire. Pentru că astăzi, dentiștii sunt capabili să manipuleze dimensiunea, forma și dispunerea caninilor, incisivilor și a altor molari pentru a elimina în mod miraculos câțiva ani de pe o față.

hourglass_full 9 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH
BACK TO SCHOOL | De ce ar trebui să integrezi microexfolierea în rutina ta de frumusețe

Această tehnică rămâne una dintre cele mai eficiente în lupta împotriva acneei, a ridurilor sau a tenului lipsit de strălucire.

hourglass_full 12 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH
Fardul albastru s-a întors și arată mai bine ca niciodată

Fardul albastru este din nou în tendințe, potrivit experților în machiaj.

hourglass_full 24 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH
Topmodelul Rosie Huntington-Whiteley lansează o linie de cosmetice

Celebrul model Rosie Huntington-Whiteley își lansează linia de produse cosmetice, Rose Inc.

hourglass_full 26 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH
Bella Hadid readuce la viață tatuajele temporare

Bella Hadid a dezvăluit recent noua ei pasiune: tatuajele temporare. Această tendință a fost foarte apreciată în anii '90 și 2000.

hourglass_full 1 month ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH