China depășește SUA și devine cea mai bogată țară din lume

În ambele puteri, cele mai mari economii ale lumii, mai mult de două treimi din bogăție se află în mâinile celor mai bogate 10% dintre gospodării, iar ponderea acestora a crescut.

Statele Unite au fost deposedate de titlul de cea mai bogată țară din lume, China fiind acum națiunea care ocupă această poziție mult râvnită. Schimbarea în clasamentul bogăției mondiale a fost anunțată luni într-un raport al firmei de consultanță McKinsey & Co. Raportul, intitulat „Rise of the Global Balance Sheet: How Productively Are We Used Our Wealth?”, examinează bilanţurile naţionale ale zece ţări care reprezintă mai mult de 60% din venitul mondial .

Dintre cele zece țări, China a reprezentat 50% din creșterea averii nete, sau bogăție, între 2000 și 2020, urmată de Statele Unite, cu 22%. Japonia, care deținea 31% din bogăția celor zece economii în 2000, a obținut doar 11% în 2020. China și-a crescut vertiginos bogăția la 120.000 de miliarde de dolari, în creștere de la 7.000 de miliarde de dolari în 2000. Pe de altă parte, Statele Unite și-au dublat averea netă la 90.000 de miliarde de dolari, estimează Bloomberg.

În ambele puteri, cele mai mari economii ale lumii, mai mult de două treimi din bogăție se află în mâinile celor mai bogate 10% dintre gospodării , iar ponderea acestora a crescut, indică raportul. În Statele Unite, cantitatea de avere din țară deținută de cele mai bogate 10% dintre gospodării a crescut de la 67% în 2000 la 71% în 2019. În timp ce în China, cele mai bogate 10% dintre gospodării dețineau 48% din averea țării în 2000, iar în 2015 valoarea a crescut la 67%.

Scenariul perfect pentru o criză financiară?

McKinsey a dezvăluit că 68% din valoarea netă a lumii este stocată în imobiliare, restul este în infrastructură, mașini și echipamente și, într-o măsură mai mică, în active necorporale, cum ar fi proprietatea intelectuală și brevetele. Creșterea puternică a averii nete în ultimele două decenii a depășit creșterea produsului intern brut global și a fost determinată de creșterea prețurilor proprietăților, ajutată de ratele mai scăzute ale dobânzilor.

Dar acest lucru ar putea avea efecte secundare negative, întrucât creșterea valorilor imobiliare poate face ca proprietatea de locuințe să fie inaccesabilă pentru mulți, creând terenul pentru o criză financiară precum cea care a lovit Statele Unite în 2008, după explozia bulei imobiliare. China ar putea avea probleme similare din cauza datoriilor dezvoltatorilor imobiliari precum China Evergrande Group.

Potrivit raportului, cel mai inteligent mod de a preveni o criză poate fi ca factorii de decizie să lucreze pentru a stabiliza și a reduce bilanţul raportat la PIB prin creșterea PIB-ului nominal. Pentru a face acest lucru, ar trebui să redirecționeze capitalul către noi investiții productive în active reale și inovații care accelerează creșterea economică. Scenariu de coșmar ar fi o prăbușire a prețurilor activelor, care ar putea șterge până la o treime din bogăția mondială, aducând-o mai în conformitate cu venitul mondial.
Comment Section
You have to log in or register a new account!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI PLACĂ ȘI:

Motivul pentru care Adele și-a amânat în ultimul moment concertele din Las Vegas

Cântăreața anunță că reprogramează primul spectacol Weekends with Adele, deoarece jumătate din echipa sa este infectată cu Covid.

Porsche Design marchează jubileul de aur cu două mașini speciale, în ediție limitată

Porsche Design îşi marchează jubileul său de aur cu două mașini speciale: exclusivistul Porsche 911 Edition 50Y Porsche Design și un istoric 911 S 2.4 Targa din anul fondator al Porsche Design, 1972, care a fost restaurat cu fidelitate de Porsche Classic.

Pamela Anderson divorțează a cincea oară

Pamela Anderson tocmai a cerut divorțul de cel de-al cincilea soț al ei, Dan Hayhurst. Surse din apropierea actriței spun că aceasta a cerut divorțul deoarece Hayhurst a fost „un prost” și „de nesuportat”.

Cum obții „Bixie Cut”, noua tunsoare la modă

Află tot ce trebuie să știi despre tunsoarea bixie, tunsoarea care este uniunea perfectă între pixie și bob.

Adidașii Louis Vuitton x Nike Air Force 1 realizați de Virgil Abloh se îndreaptă către licitație

Pantofii sport foarte așteptați Nike x Louis Vuitton „Air Force 1” creați de regretatul designer de modă Virgil Abloh vor intra sub ciocan la licitație pe sothebys.com.

Andreea Marin mai vrea un copil la 47 de ani

„Zâna surprizelor” îşi doreşte să devină mamă din nou. Andreea Marin şi speră să i se împlinească visul în acest an, 2022, despre care spune că „va fi anul ei”.

Siguranța zborurilor cu avionul, periclitată de 5G

Industria aviației și autoritățile de reglementare a transporturilor sunt îngrijorate de noile antene 5G care interferează cu un tip cheie de altimetru al aeronavei, care este esențial pentru aterizarea avioanelor pe vreme rea. Dar operatorii de telefonie fără fir și autoritățile de reglementare în domeniul telecomunicațiilor au spus că nu este nimic de care să vă temeți.

Heidi Klum şi-a asigurat picioarele pentru o sumă uluitoare

Heidi Klum este unul dintre cele mai apreciate topmodele. Au ajutat-o să cunoască succesul în industria modei nu doar grația și chipul angelic ci și picioarele ei. Motiv pentru care blonda le acordă o atenție deosebită.

Ce culori de păr vor fi la modă în 2022

Părul este unul dintre atuurile unei femei care poate schimba orice imagine. Deși știm că îngrijirea părului necesită la fel de mult timp și atenție ca și îngrijirea tenului, din anumite motive, părul este adesea trecut cu vederea. E timpul să ai grijă de ei.

Chanel sărbătorește 90 de ani de producție de bijuterii cu noua sa colecție „1932”

Chanel este un brand sinonim cu măiestria de clasă mondială. Călătoria a început în urmă cu mai bine de un secol, iar anul acesta marchează 90 de ani de la lnasarea Bijoux de Diamands. Creată de Coco Chanel, colecția orbitoare din 1932 este recunoscută pe scară largă drept prima colecție de bijuterii de înaltă calitate din lume.

Rihanna se pregătește să-și lanseze o colecție nouă de Valentine's Day

Rihanna le-a dezvăluit fanilor că va lansa o nouă colecție de Valentine's Day, și anume o colecție de lenjerie intimă.

Jurnalistul de modă André Leon Talley a murit la vârsta de 73 de ani

Jurnalistul de modă, autorul de bestselleruri din New York Times și fostul director de creație și redactor general al Vogue, André Leon Talley a murit la vârsta de 73 de ani, a confirmat TAA PR.

Airbus rămâne cel mai mare producător de avioane din lume

Airbus este rgele cerurilor. Pentru al treilea an consecutiv cel mai mare constructor de avioane. Airbus a livrat un total de 611 avioane de pasageri către 88 de clienți în 2021, potrivit datelor companiei publicate luni. Aceasta este o creștere de 8% față de 2020, în care 566 de avioane Airbus au fost livrate clienților.

hourglass_full 6 day ago format_list_bulleted ECONOMIC
Bogăția celor mai bogați 10 oameni din lume s-a dublat în pandemie

Pandemia de Covid-19 i-a făcut pe cei mai bogați oameni din lume mult mai bogați. Averea lor s-a dublat în aproape 2 ani de pandemie, arată organizaţia de caritate Oxfam citată de BBC. Din păcate, tot mai mulți oameni trăiesc în sărăcie.

hourglass_full 7 day ago format_list_bulleted ECONOMIC
S-a închis singurul magazin Gucci din București

Unicul magazin Gucci din București, aflat la parterul hotelului Athenee Palace Hilton, s-a închis, marcând ieşirea brandului din România după 11 ani. Aceasta este prima mare ieșire din retailul de lux din România din 2022.

hourglass_full 11 day ago format_list_bulleted ECONOMIC
Rolls Royce a avut cel mai bun an din istoria sa

Industria producției de automobile trece printr-o fază foarte dificilă în prezent, datorită problemelor cauzate de pandemia de Covid-19 și de lipsa acută de semiconductori.

hourglass_full 12 day ago format_list_bulleted ECONOMIC
Airbnb ar putea accepta în curând plăți cu criptomonede

Casa de licitații britanică Sotheby's a început să accepte criptomonede ca metodă de plată. Cinematografele AMC acceptă și Bitcoin ca plată pentru biletele de film. Cineva a cumpărat un penthouse pe Miami Beach în valoare de 22,5 milioane de dolari folosind criptomonede.

hourglass_full 17 day ago format_list_bulleted ECONOMIC
Rolex și-a crescut subtil prețurile pentru 2022

Cei mai mulți dintre noi nu și-ar putea permite cu ușurință un Rolex și, pentru a înrăutăți lucrurile, marca este pregătită să crească prețul ceasurilor sale cu o medie de 3,4% începând cu 1 ianuarie 2022. Știrea a fost oficializată și pe site-ul mărcii la 1 ianuarie 2022.

hourglass_full 19 day ago format_list_bulleted ECONOMIC