Consecințele psihologice ale dependenței de rețelele sociale

Cursa pentru aprecieri și popularitate pe social media a avut consecințe psihologice majore asupra comportamentului nostru. Deoarece o întrerupere globală împiedică accesul la Facebook, Instagram și Whatsapp, ce se întâmplă când nu ne putem conecta?

Luni, 4 octombrie, de la ora 19:00, lumea a fost zguduită de căderea Facebook, Instagram, Whatsapp și Facebook Messenger. Lipsiți de principalele noastre mijloace de comunicare, specialiștii au comentat dependența pe care aceste platforme o provoacă.

Toate platformele de socializare au început cu intenții bune. Twitter a fost un loc pentru a împărtăși știrile actuale și opiniile progresive. Facebook a fost o modalitate de a partaja fotografii și știri cu prietenii și familia. Instagram, care inițial nu era deloc axat pe individ, era o platformă vizuală dedicată artei, stilului și fotografiei. Dar ele și-au dezvăluit partea lor întunecată în ultimul deceniu. Twitter a devenit o arenă pentru discursurile de ură și comunitarism. Facebook a fost criticat de mai multe ori pentru politica sa de protecție a datelor utilizatorilor, care îi permite să transmită informațiile noastre companiilor și partidelor politice. Instagram a fost votată în repetate rânduri cea mai dăunătoare aplicație pentru sănătatea mintală a tinerilor datorită portretizării sale nerealiste a frumuseții și a succesului, difuzată de influenceri plătiți, dar și de majoritatea utilizatorilor care doresc să proiecteze „cea mai bună versiune a lor” în ochii altora.

Studii ample au arătat impactul rețelelor sociale asupra tinerilor, inclusiv studiul JAMA Psychiatry realizat pe 6.600 de adolescenți americani, care a constatat că cei care petreceau mai mult de trei ore pe zi pe rețelele de socializare aveau mai multe șanse de a dezvolta anxietate și tulburări depresive. Un studiu care a implicat 16.000 de adolescenți chinezi publicat de Elseviera găsit, de asemenea, o corelație între timpul petrecut pe ecrane și depresie. Autorii au subliniat, de asemenea, că aceste date constituie „o problemă majoră de sănătate publică”. În Marea Britanie, 61% dintre fetele cu vârste cuprinse între 11 și 21 de ani au spus că au simțit că trebuie să arate „perfect” (Girl's Attitudes Survey). Deoarece tehnologia este atât de nouă și schimbătoare, este dificil să producem date cantitative despre impactul exact al rețelelor sociale asupra comportamentului nostru. Dar anumite teme generale rămân identificabile, care sunt reprezentative pentru experiența noastră.

Dependența de social media ne afectează comportamentul

Suntem mult mai stimulați decât înainte, dar ne-a distrus capacitatea de concentrare. În ultimele două decenii, capacitatea noastră de concentrare a scăzut la opt secunde - mai puțin decât cea a unui pește. Notificările, derularea interminabilă, redarea automată și aplicațiile proiectate atrăgător au afectat serios nivelul nostru de atenție. Nu numai că i-am judecat pe alții pe baza unei serii de imagini, decidând pe cine să urmărim, să nu urmărim, să ne placă sau să ignorăm, dar am învățat și noi să ne judecăm din exterior. Transmitem o imagine sociabilă, atractivă, eficientă? E vrednică de un like? Identificăm aspectele noastre cele mai bune și le promovăm colegilor noștri pe social media într-un mod care ar fi arătat foarte nefiresc generațiilor anterioare. „Instagram ne-a transformat în mini-branduri și articole vizuale ale propriilor noastre vieți”, spune un expert citat de Vogue.

Rețelele sociale prezintă o viziune limitată a unei vieți „de succes”, glorificând un anumit stil de viață vizual, ținute Instagrammable și cariere pline de farmec. Într-o notă pozitivă: ne-am descoperit puterea colectivă. În ceea ce privește aspectul pozitiv, social media ne-a dat putere. Am descoperit că există putere în unitate și astăzi avem posibilitatea să ne apropiem de ceilalți, pe de o parte să fim mai puțin singuri și, pe de altă parte, să încurajăm schimbarea.
Comment Section
You have to log in or register a new account!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI PLACĂ ȘI:

Andreea Bălan și George Burcea au făcut pace

Se pare că Andreea Bălan l-a iertat pe fostul ei soț, George Burcea, după ce acesta a fost acuzat că instigă la violență împotriva femeilor. Actorul și-a cerut scuze pentru ieșirea sa, motiv pentru care artista i-a dat voie să-și viziteze fiicele.

Bugatti riscă și numește un CEO de doar 33 de ani

Bugatti, producătorul francez de super-mașini de 3 milioane de dolari, are peste un secol. Dar acum se confruntă cu ceea ce poate fi cea mai dificilă manevră pe care a trebuit să o efectueze vreodată: trecerea la un viitor electric.

Cum a ajuns Denisa de la Bambi milionară în euro în doar 3 ani

Denisa e “românul” care nu se plânge, nu urăște, nu omoară “capra vecinului”. Nu e perfectă, își recunoaște greșelile, nu îi e rușine să spună că nu știe, nu îi e teamă de eșec. Așa o caracterizează Mihai Morar.

Inspirațiile noastre pentru un machiaj fabulos de Revelion

Mai degrabă dinamică sau mai degrabă discretă? Află ce machiaj șic și elegant să alegi pentru a te inspira în acest sezon de sărbători.

Treziți-vă simțurile cu cea mai recentă colecție Haute Joaillerie de la Cartier

Este timpul pentru trezirea senzorială. Pe cât de jucăușă, pe atât de prețioasă, colecția de bijuterii Sixième Sens de la Cartier este o bucurie pentru ochi.

Căruciorul Mercedes-Benz îți permite să-ți plimbi micuțul prin confort și stil

Mercedes își continuă parteneriatul cu Hartan din Germania pentru o nouă colecție de cărucioare unice.

Kanye West, hotărât s-o recâștige pe Kim Kardashian, prin toate mijloacele!

Kanye West este obsedat de ideea de a-și recâștiga soția. Rapperul o pomenește pe Kim Kardashian în rugăciunile sale și pe Instagram, unde a postat o fotografie cu ei din momentul relației lor.

Aston Martin îți ia rămas bun de la cea mai emblematică mașină din producția sa

Mașina V12 VANTAGE de la Aston Martin se întoarce pentru a pleca definitiv. Marca a anunțat o ediție limitată a legendarului model cu motor V12 pentru a-și lua rămas bun de la această mașină, un model care fi unul spectaculos.

Geanta de golf alimentată cu energie solară include difuzoare Bluetooth și un încărcător pentru smartphone

Noua geantă de la MNML Golf nu vă va ajuta să câștigați meciul de golf, dar vă poate face partida mai plăcută.

Un nou record pentru Banksy: cu cât s-a vândut „Charlie Brown”

„Charlie Brown” al lui Banksy s-a vândut cu 4 milioane de dolari la Săptămâna Artei de la Miami.

Virgil Abloh | Nouă creații care au marcat moda și nu numai

Designerul american, care a murit de cancer la vârsta de 41 de ani, era un dependent de muncă, nu se ocupa doar de modă. O privire asupra pieselor cheie care i-au marcat cariera, de la Off-White la Louis Vuitton.

Tendința actuală, „părul lichid”, promite un păr ultra strălucitor și ultra neted

Fără încrețire, fără fire rebele, îndreptare perfectă... Zoom pe tendința părului lichid, care susține un păr atât de mătăsos încât arată ca mătasea.

Dita Von Teese dezvăluie secretul de frumusețe pentru gene lungi fără rimel

Regina Burlesque-ului dezvăluie sfaturile sale de machiaj pentru ochi și produsul ei preferat pentru a crea cu ușurință o privire răpitoare.

hourglass_full 8 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH
Tendința actuală, „părul lichid”, promite un păr ultra strălucitor și ultra neted

Fără încrețire, fără fire rebele, îndreptare perfectă... Zoom pe tendința părului lichid, care susține un păr atât de mătăsos încât arată ca mătasea.

hourglass_full 3 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH
Hailey Bieber se lansează în industria de beauty

Hailey Bieber confirmă lansarea mărcii sale de produse de beauty Rhode Beauty în 2022. Modelul a anunțat într-un videoclip recent de pe Youtube că linia ei de frumusețe este pe drum.

hourglass_full 9 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH
Gigi Hadid este inspirația noastră de machiaj pentru sărbători

Gigi Hadid știe să obțină un look perfect pentru sezonul sărbătorilor de Crăciun.

hourglass_full 10 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH
Un nou concept de peelinguri NOON - fără efecte secundare

Peelingul chimic este o procedură medicală non-invazivă efectuată de medici dermatologi, ce urmărește corectarea unor probleme specifice de la nivelul pielii. Tratamentul presupune aplicarea unor substanțe chimice, cu diferite niveluri de concentrare, care îndepărtează straturile superficiale ale pielii și stimulează procesul natural de regenerare. În funcție de afecțiunea pielii, dermatologul va decide tipul de peeling necesar rezolvării problemei: superficial, mediu sau profund.

hourglass_full 12 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH
Secretul anti-îmbătrânire care o ajută pe Celine Dion să nu-și arate vârsta

Când semnele îmbătrânirii apar, nu este întotdeauna ușor să găsești modalități naturale de a le acoperi. Din fericire, putem conta pe acest truc (destul de genial) de la Celine Dion.

hourglass_full 15 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH