Ce se întâmplă dacă un vaccin contra coronavirusului nu va fi niciodată dezvoltat? S-a mai întâmplat înainte

Pe măsură ce țările par „înghețate” și miliarde de oameni renunță la obiceiurile zilnice, închiși în casă din cauza coronavirusului, speranțele se agață tot mai mult de ideea că într-o bună zi vom reveni la viața de dinainte de pandemie, pentru că va fi găsit un vaccin pentru noul coronavirus.

Însă mai există o ipoteză, cea mai rea dintre toate: ca niciun vaccin să nu fie descoperit vreodată, scrie CNN. Și se întreabă: ce se va întâmpla în acest caz? Este o ipoteză rar evocată de politicieni, care preferă să vorbească optimiști despre experimentele care deja sunt în curs pentru găsirea unui vaccin. Dar mulți experți iau foarte în serios și posibilitatea ca un astfel de vaccin să nu fie găsit. N-ar fi prima dată. S-a mai întâmplat de câteva ori. Există virusuri împotriva cărora nu a fost găsit un vaccin și cel mai la îndemână exemplu este HIV-ul. 

În 1984, secretarul pentru sănătate din Statele Unite, Margaret Heckler anunța într-o conferință de presă că oamenii de știință au identificat un virus - care ulterior va fi denumit HIV - și era încrezătoare că un vaccin va fi gata în doi ani. După aproape 40 de ani, timp în care 32 de milioane de oameni și-au pierdut viața, oamenirea încă așteaptă un vaccin anti-SIDA. În 1997, președintele Bill Clinton a lansat comunității științifice americane provocarea de a face un vaccin în zece ani. 14 ani mai târziu, cercetătorii spuneau că ar mai avea nevoie de încă 10 ani. 

Dificultatea de a găsi un vaccin vine din însăși natura virusului HIV. Virusul gripal, de pildă, se transformă de la un sezon la altul, astfel că tulpina care te-a infectat și te-a imunizat în anul precedent nu te mai infectează anul viitor. În cazul HIV, vorbim despre o singură infecție. Virusul continuă să sufere mutații, dar în interiorul corpului tău, ca și cum te-ai fi infectat cu mii de alte tulpini diferite de HIV. Iar pe măsură ce suferă mutații, îți pune la pământ sistemul imunitar, explică Paul Offit, unul dintre specialiștii infecționiști care au contribuit la inventarea unui vaccin contra rotavirusului. 

Totuși, mulți experți rămân încrezători că un vaccin anti-Covid-19 va fi dezvoltat în cele din urmă, pentru că spre deosebire de HIV, acest coronavirus nu suferă mutații rapid. Dacă și un vaccin împotriva Covid-19 va fi sortit eșecului, coronavirusul va rămâne cu noi mulți ani. Dar tot HIV/SIDA poate dovedi că există soluții medicale prin care poți să trăiești cu o boală pe care n-o poți învinge. SIDA a devenit acum o boală cronică, pe care o poți ține în frâu cu antivirale. Nu mai este o condamnare la moarte cum era în anii 80. Și este un model pe care medicii și l-ar dori să poată fi aplicat și în cazul cancerului. 

Și pentru Covid-19 se încearcă acum o serie de tratamente și terapii, ca un plan B pe care doctorii îl aplică în așteptarea rezultatelor de la testele pentru vaccin. Numai că un tratament aplicat cu succes nu previne infectarea altor oameni, astfel că virusul va continua să fie cu noi, printre noi. Dacă un vaccin nu va putea fi produs, viața nu va rămâne, totuși, așa cum e acum. Doar că revenirea la normalitate nu va fi rapidă.
Comment Section
You have to log in or register a new account!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI PLACĂ ȘI:

Îngrijirea pielii | Aceste ingrediente nu trebuie amestecate niciodată

Știm cu toții că uleiul și apa nu se amestecă bine, dar știați că vitamina C nu se combină cu retinolul, deoarece acest lucru poate duce la dezastru?

Furmark | Ce trebuie să știți despre noua certificare pentru sectorul blănurilor

Blana este unul dintre cele mai controversate subiecte din lumea modei, iar Furmark își propune să schimbe percepția asupra acesteia. Multe case de modă proeminente de lux și alte mărci de modă durabile au evitat utilizarea blănii în produsele lor din cauza îngrijorărilor legate de bunăstarea animalelor și de efectul negativ al comerțului asupra vieții sălbatice.

Lansare Apple | Noile produse ale gigantului tech

Apple a dezvăluit, luni, noi procesoare, laptopuri și AirPods. Este al doilea eveniment Apple din această toamnă și înseamnă că are acum gadgeturi gata de livrare pentru a le așeza sub brad de Sărbători.

Un iaht pentru Hollywood. Trimaranul inspirat de fetele Bond are piscină infinită și dormitor situat pe două niveluri

Lumea a fost întotdeauna fascinată de James Bond de zeci de ani și, cu cel mai recent film „No time to Die”, care a ajuns în cinematografe, oamenii nu au mai avut altceva de discutat.

Centenar Chanel No. 5 | Chanel dezvăluie primul său calendar Advent

Cu ocazia centenarului parfumului său iconic, casa parizian[ dezvăluie un calendar Advent pentru prima dată în istoria sa. O piesă excepțională, într-o ediție limitată.

Creatoarea Maria Lucia Hohan, dată în judecată! Ce acuzații i se aduc

Scandalul dintre Maria Lucia Hohan și fostul ei angajat Nicolae Narcis Moroșeanu a ajuns în faţa instanţei. Bărbatul o acuză pe creatoarea de modă că a început să-l înjure, să-l terorizeze și să-l umilească public.

Bugatti Centodieci, de 9,6 milioane de dolari, este cu un pas mai aproape de producție

Unul dintre cele mai exclusiviste modele de Bugatti din toate timpurile este aproape gata să-și ocupe locul la linia de start.

Aceste iPhone 13 Pro personalizate sunt inspirate de ceasurile Rolex. Au un preț pe măsură!

Sunteți cu adevărat înstărit dacă aveți un Rolex de etalat, un supercar de condus și o carcasă super-exclusivă pentru cel mai nou iPhone 13 Pro Max.

Michael Kors x 007: colaborarea care aduce glamourul Bond în garderoba ta de călătorie

Odată cu mult așteptata premieră a noului film Bond „No Time to Die”, urmează acum o cooperare exclusivă cu Michael Kors. Parteneriatul „MMK x 007” se concentrează pe glamourul și aventura pe care o reprezintă atât firma Bond, cât și marca Michael Kors.

Tendințe de toamnă | Manichiura americană schimbă definiția manichiurii franțuzești

În Statele Unite, manichiura franțuzească este mai simplă, dar cu atât mai colorată.

Jennifer Gates, nuntă extravagantă la New York

Jennifer Gates, fiica cea mare a lui Bill Gates, în vârstă de 25 de ani, se pregătește să se căsătorească cu logodnicul ei, Nayel Nassar.

Licitații | Tabloul rar de Botticelli estimat la 40 de milioane de dolari

Pentru a satisface una dintre cele mai mari fantezii ale cunoscătorilor de artă, casa de licitații Sotheby’s este pregătită să vândă un portret din secolul al XV-lea al artistului renascentist - Sandro Botticelli la viitoarea sa vânzare Old Masters din New York. Intitulată „Omul durerilor” (aprox. 1500), se așteaptă ca piesa să aducă aproape 40 de milioane de dolari.

Tendințele în materie de bijuterii observate la Fashion Week Spring / Summer 2022

Brățară pentru brațe, coliere în serie, stropi de culori, seturi de inele. O prezentare generală a bijuteriilor interesante văzute în colecțiile de primăvară-vară 2022, prezentate în luna modei la Paris, New York, Milano și Londra.

hourglass_full 7 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH
Cele șapte tendințe de frumusețe de reținut din spectacolele de primăvară / vară 2022

Săptămâna modei de la Paris tocmai s-a încheiat. Vă invităm să aruncați o privire înapoi la ultimele tendințe de frumusețe văzute în colecțiile de primăvară-vară 2022.

hourglass_full 8 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH
DIOR | Cum arată prima colecție de accesorii pentru fitness

Ardeți bani și calorii! Dior a colaborat cu Technogym pentru o linie superbă de echipamente de fitness la domiciliu.

hourglass_full 11 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH
Chanel reinventează smokey eyes cu amprente aurii

Păr lung, buze naturale și machiaj auriu: acesta este machiajul ales de casa Chanel pentru primăvara-vara 2022, totul în nuanțe de strălucire și atingeri aurii, un aspect care deja ne propulsează sub soare.

hourglass_full 13 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH
Consecințele psihologice ale dependenței de rețelele sociale

Cursa pentru aprecieri și popularitate pe social media a avut consecințe psihologice majore asupra comportamentului nostru. Deoarece o întrerupere globală împiedică accesul la Facebook, Instagram și Whatsapp, ce se întâmplă când nu ne putem conecta?

hourglass_full 14 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH
Kylie Jenner lansează o linie de îngrijire a bebelușilor

După Kylie Cosmetics, Kylie Skin sau Kylie Swim, mezina clanului Kardashian-Jenner a anunțat recent lansarea Kylie Baby, o linie de îngrijire a bebelușilor.

hourglass_full 19 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH