Moda și oceanul: mult mai mult decât o tendință

Marea este o sursă inepuizabilă de inspirație, un refugiu, o destinație de evadare dar și un câmp de luptă pentru un viitor mai bun. De asta s-au convins Riccardo Tisci, director artistic al mărcii Burberry, și Donatella Versace.

Steaua de mare este un animal în esență solitar, petrecându-și viața mișcându-se pe fundul mării, mâncând ceea ce se află în calea sa. Unele strălucesc ca perlele, altele sunt acoperite cu spini sau modele cu buline, altele au ornamente în nuanțe strălucitoare: albastru deschis, roz bombon, portocaliu sau violet. Ce creaturi fascinante, nu-i așa? Prin urmare, este de înțeles că lumea modei se inspiră de la ele.

Au fost în centrul atenției la spectacolul Versace primăvară/vară 2021 alături de alte teme marine. S-au extins peste mătase, sau chiar, împodobite cu pietre prețioase pe mini-rochii și jachete. Aceasta nu este prima dată când Versace se inspiră din mare. Spectacolul a adus un omagiu explicit colecției de primăvară-vară 1992 a lui Gianni Versace, intitulată Trésor de la Mer, care conținea o serie de creaturi marine, fiecare mai uimitoare decât alta. 

Versace primăvară/vară 2021

Specificul vieții marine a fost întotdeauna o sursă de inspirație pentru stilisti. Cochilii, plase, rechini, valuri, recife, alge, corali: bogăția estetică și simbolică a oceanului pare inepuizabilă. Uneori, inspirația este transparentă: silueta în formă de evantai a unei scoici sau mișcarea diafană a unei meduze se reflectă cu ușurință în modelele și volumele unei țesături în mișcare. 

Poveștile și imaginile romantice se împletesc cu probleme existențiale

Colecția primăvară-vară 2010 a lui Alexander McQueen - ultima înainte de moartea prematură a designerului în februarie 2010 - a fost intitulată Atlantida lui Platon, o alegorie din jurul insulei scufundate inventată de filosof. Mai mult de zece ani mai târziu, strigătul de alarmă al lui Alexander McQueen nu și-a pierdut din relevanță. Întoarcerea acestei amprente maritime pe podiumuri întruchipează perfect o scindare care a devenit familiară între, pe de o parte, oceanul văzut ca un combustibil pentru imaginație și, pe de altă parte, ca locul pentru o privire mai pesimistă asupra viitorului omenirii.

Designerul Simone Rocha ar intra mai mult în prima categorie, în special datorită utilizării sale emblematice, adesea suprarealiste, a perlelor și a referințelor sale frecvente la poveștile despre apă (colecția sa de toamnă/iarnă 2020, dedicată Insulelor Aran, a evocat dispariția pe mare și botez marinar).

Simone Rocha, primăvară/vară 2021

Mai recent, colecțiile de primăvară-vară Rixo și 16Arlington au făcut loc sirenelor: primul brand a convocat aceste creaturi prin imprimeuri și cozi de pește, în timp ce al doilea a oferit genți în formă de coajă pentru toți lupii de mare călare pe eleganță. 

Sirenele sunt una dintre marile surse de inspirație acvatică în modă, fie că se revarsă în exuberanță sau în seducție mortală. Au fost prezente și în cadrul spectacolului Burberry primăvară/vară 2021, unde directorul artistic Riccardo Tisci și-a imaginat o „poveste de dragoste între o sirenă și un rechin, care are loc mai întâi în ape înainte de a debarca pe uscat.” „Apa este un simbol al noutății, prospețimii, purificării”, a explicat Riccardo Tisci. 

Burberry primăvară/vară 2021

Profund informat despre posibilitatea unui dezastru ecologic, abordarea designerului francez Marine Serre este funcțională și vizionară. Estetica sa convoacă o lume futuristă în care hainele pot fi transformate în armuri, atunci când procesul său de creație evidențiază țesături reciclate, materiale trasabile, precum și obiecte mai neașteptate.

Poate pasiunea modei pentru ocean să împingă industria către operațiuni mai curate?

Haute couture este, de asemenea, în ton cu această preocupare. Inevitabil, Iris Van Herpen este un designer dedicat inovației. După o colecție numită Mări senzoriale anul trecut, care a analizat aspectele comune dintre organismele marine și sistemul nervos uman, spectacolul haute couture de primăvară/vară 2021 a abordat tema oceanului, dar într-un mod diferit. Designerul olandez a făcut echipă cu campania anti-poluare Parley for the Ocean, producând o rochie - mozaic din plastic reciclat.

Iris Van Herpen, haute couture primăvară/vară 2021

Universul marin oferă deci multiple opțiuni - și nu întotdeauna compatibile între ele - creatorilor. Pe de o parte, evocă multe mituri, frici, comori ascunse și minuni ale naturii; îl putem vedea chiar ca un loc de libertate și imaginație, ceea ce nu este neplăcut în acest moment. Dar, pe de altă parte, este și un univers în care sunt dezvăluite capacitățile de distrugere - dar și de inovație - ale ființei umane. 
Comment Section
You have to log in or register a new account!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI PLACĂ ȘI:

Licitații | Carnaval de diamante la Christie's Geneva

Estimat la peste 12 milioane de dolari, acest diamant alb impecabil de 100,94 carate va fi prezentat la licitația de la Geneva pe 12 mai. Un exemplar rar, de data aceasta nu din Africa, ci din câmpiile reci ale Rusiei.

Karl Lagerfeld x Amber Valletta | Prima colecție durabilă

Marca Karl Lagerfeld a scos la iveală roadele primei colaborări cu actrița, modelul și activista Amber Valletta, concentrându-se pe o serie de accesorii etice și eco-responsabile.

Julia Roberts este noul ambasador Chopard

Julia Roberts este noua imagine a Chopard, începând cu cea mai recentă campanie Happy Sport a mărcii, care marchează lansarea unui ceas Happy Sport în ediție limitată. Piesa aduce un omagiu originalului din 1993.

Pantelleria | Paradisul sălbatic din largul coastei italiene

Un mic paradis sălbatic în largul coastei Italiei, Pantelleria este în centrul atenției datorită unei cărți de călătorie produsă de fotograful Bastien Lattanzio.

Gucci sărbătorește 100 de ani cu un spectacol glam și sexy

Pentru a lansat noua colecție de toamnă-iarnă Gucci numită Aria, Alessandro Michele ne-a invitat la o petrecere aniversară care îmbină istoria lui Gucci, perioada Tom Ford și codurile Demnei Gvasalia la Balenciaga.

Vila de 23 mil. $ oferă o felie de Bella Italia chiar în Silicon Valley

O casă în stil italian, în valoare de 23 de milioane de dolari, oferă o mică felie de Bella Italia chiar în Silicon Valley, din California.

Salma Hayek încearcă un nou tratament de îndepărtare a cearcănelor și arată ca un supererou

Salma Hayek este gata să lupte împotriva criminalității! Ei bine, la un alt nivel. Actrița nominalizată la Oscar, în vârstă de 54 de ani, a împărtășit sâmbătă, o fotografie de pe scaunul din salonul de frumusețe.

Kanye West pregătit pentru o nouă relație. Ce părere are Kim Kardashian

Kim Kardashian (39 de ani) și Kanye West (43 de ani) nu au divorțat încă oficial dar rapperul american se gândește deja la următoarea sa relație.

Demi Lovato începe un nou capitol: „Presiunea era prea mare”

Demi Lovato vorbește sincer despre dependența de droguri și depresie în documentarul „Dancing With The Devil”. Într-un interviu recent, ea împărtășește și mai multe detalii personale despre cea mai dificilă perioadă din viața ei.

Cât câștigă Adelina Pestrițu din postările făcute pe Instagram

Adelina Pestrițu este unul dintre cei mai populari influneceri din România. Activitatea sa de pe rețelele de socializare este urmărită de peste 1,7 milioane de internauți.

Malta îți dă bani să mergi în vacanță. Ce trebuie să faci?

Malta va plăti până la 100 de euro turiştilor care decid să-şi petreacă vacanţa de vară în această ţară, o măsură prin care autorităţile malteze doresc să sprijine sectorul turistic în plină pandemie de coronavirus şi pentru care a alocat 3,5 milioane €.

LVMH înregistrează vânzări uriașe în primul trimestru din 2021

Cu vânzări enorme de 17 miliarde de dolari, veniturile LVMH din primul trimestru cresc cu 30% față de 2020. Acțiunile conglomeratului de lux au atins, de asemenea, valori maxime record.

FW 2021 | Celine mizează pe un dulap confortabil

După Chambord, Celine își invită publicul să descopere următoarea colecție de toamnă-iarnă printr-un videoclip hipnotic la Château de Vaux-Le-Vicomte.

hourglass_full 4 day ago format_list_bulleted FASHION
Gucci va crea o colecție cu Balenciaga?

Speculațiile despre colaborarea a două mărci de top au provocat o agitație destul de mare în social media. Gucci și Balenciaga vor lansa o colecție comună?

hourglass_full 5 day ago format_list_bulleted FASHION
Louis Vuitton vinde o geantă de mână care are forma unui avion. Ce preț are

Mărcile de modă de lux din întreaga lume vin cu modele interesante care ridică o mulțime de sprâncene foarte des. Recent, Louis Vuitton a venit cu o colecție de genți de mână care costă o mică avere.

hourglass_full 6 day ago format_list_bulleted FASHION
Dior Pre-Fall 2021 | Disco night la Shanghai

În Shangha a plouat toată ziua, dar în interiorul Muzeului Long, preluat de Dior pentru spectacolul său pre-fall 2021, oaspeții au găsit o discotecă strălucitoare. Evenimentul de luni a fost organizat în fața a 1.000 de invitați - printre care Zhang Ziyi, Carina Lau, Ora Yang, Karry Wang de TFBoys și pianistul Li Yundi - pe un set circular împodobit cu imprimeu de leopard cu contrast puternic și zeci de bile gigantice disco.

hourglass_full 7 day ago format_list_bulleted FASHION
Simplificată, liniștitoare, pragmatică | Modul în care pandemia a influențat îmbrăcămintea masculină din această primăvară

În martie anul trecut, designerii au adăugat o altă întrebare la lunga listă de întrebări formulate de pandemie: ce vor purta bărbații în primăvara anului viitor? Colecțiile care au apărut în magazine în luna februarie au fost create pentru prima dată în urmă cu un an, când viitor părea neclar, inclusiv dulapul. Designerii au fost întotdeauna prezicătorii modei, dar blocarea a fost o provocare fără precedent a abilităților lor.

hourglass_full 8 day ago format_list_bulleted FASHION
Haute couture primăvară 2021 | Colecție stelară semnată de Zuhair Murad

Colecție de primăvară a lui Zuhair Murad este, după părerea designerului, cea mai încărcată emoțional colecție pe care a făcut-o vreodată, deoarece vorbește direct despre dragostea sa pentru Liban.

hourglass_full 11 day ago format_list_bulleted FASHION