Beauty & Health· 2 min citire

Ce este acidul azelaic, acest ingredient activ puțin cunoscut pentru a revigora strălucirea pielii?

acid azelaic

acid azelaic

Scris de Andreea Damian Publicat: 13 oct. 2022, 12:38

Mult mai puțin cunoscut decât acidul hialuronic, salicilic sau chiar glicolic, acidul azelaic are și multe virtuți pentru piele.

Necunoscut publicului larg, acest ingredient activ are multe beneficii, în special asupra imperfecțiunilor legate de tinerețe. De asemenea, este foarte util pentru corectarea anumitor probleme ale pielii (cum ar fi rozaceea) precum și pentru reînvierea strălucirii tuturor tipurilor de piele.  

CE ESTE ACIDUL AZELAIC?  

Acidul azelaic este un acid dicarboxilic extras din semințele de cereale precum grâu, orz sau secară. Puțin cunoscut, este atât un ingredient cosmetic, cât și un medicament. „Ca ingredient cosmetic, este folosit într-o concentrație de obicei mai mică sau egală cu 10%. În medicină, poate ajunge până la 20% concentrație pentru tratamente locale”, explică Dr Nadine Pomarède, dermatolog citat de revista Elle. 

CUM ACȚIONEAZĂ ACIDUL AZELAIC ASUPRA PIELII?

Acidul azelaic acționează ca un exfoliant enzimatic precum acidul salicilic sau acizii din fructe. „Este antiinflamator și antibacterian, de unde utilizarea sa în tratamentul local pentru combaterea acneei și a leziunilor inflamatorii de rozacee”, comentează expertul. Într-adevăr, acidul azelaic acționează direct asupra imperfecțiunilor (cum ar fi cicatricile de acnee) și are reacții inflamatorii prin limitarea proliferării bacteriilor și reglarea producției de sebum. „Are și acțiune antioxidantă”, precizează medicul dermatolog. În special, reduce roșeața, facilitează exfolierea celulelor epidermice – și, prin urmare, uniformizează tenul, netezește textura pielii și reduce dimensiunea porilor. 

CARE SUNT BENEFICIILE ACIDULUI AZELAIC?

Datorită acțiunilor sale multiple, acidul azelaic folosit în cosmetică îmbunătățește:

Porii dilatați și punctele negre 

Textura pielii 

Piele sensibilă sau reactivă

Ton inegal al pielii

Pete pigmentate 

ARE ACIDUL AZELAIC VREUN EFECT SECUNDAR ASUPRA PIELII?

Vești bune: acidul azelaic este potrivit pentru toate tipurile de piele. „Este foarte bine tolerat în cosmetologie, deoarece concentrația sa este mai mică”, explică dr. Nadine Pomarède. În primele timpuri, este indicat să-l aplicați în fiecare seară, înainte de a-l folosi zilnic. Punct important: expertul precizează că se pot observa senzații de arsură, furnicături sau mâncărime (chiar uscarea pielii sau descuamare). Dacă aceste probleme persistă, nu ezitați să consultați medicul dermatolog. 

Distribuie articolul

Urmărește știrile Tabu Highlife și pe Google News